Ceny energií na burze sú už dávno nízke, ale 90% podnikateľov stále platí nepriaznivé vysoké ceny

Ceny energií na burze sa v priebehu roka 2023 výrazne zmenili a klesli, no pre mnohých podnikateľov sa zdá, že tieto zmeny ešte nedopadli na ich faktúry. Aj keď na trhu dochádza k poklesu cien, mnohí podnikatelia stále čelia vysokým nákladom na elektrinu a plyn. Prečo je tomu tak a ako môžu podnikatelia získať prospech z nízkych cien energií na trhu?

Podľa údajov z portálu Ústredného kontaktného bodu pre trh s energiou (OKTE), ceny na krátkodobom trhu energií výrazne klesli od začiatku tohto roka. Tieto údaje sú verejne dostupné na webovej stránke OKTE a ponúkajú podrobný prehľad o vývoji cien energií na trhu.

2png

Pozrime sa na konkrétne čísla a tendencie. Ceny elektriny a plynu na burze sa od prvých mesiacoch roku výrazne znížili. Tento trend viedol k tomu, že spotrebitelia mali očakávanie, že sa ich faktúry za energie zmenšia. No tu vzniká problém - mnoho podnikateľov stále platí vysoké ceny, ktoré neodrážajú aktuálny stav na trhu. Na faktúrach slovenských firiem sa stále objavujú ceny za 1 MwH elektriny 200, 300, 400 eur za MwH. 

CENA1jpeg

Prečo k tomu dochádza? Jedným z dôvodov je nízka konkurencia v tomto segmente a dôvera dodávateľov energií v tom, že im to prejde a podnikatelia budú tieto sumy naďalej platiť. Veľká časť podnikateľov má uzatvorené zmluvy s dodávateľmi energie na cenníkové ceny, ktoré zohľadňujú aktuálne ceny na trhu a sú zväčša tri až päť krát vyššie ako trhová cena.

Z toho dôvodu sme sa rozhodli dohodnúť si spoluprácu s viacerými dodávateľmi elektriny a zemného plynu na Slovenskom trhu a vyjednávať pre firmy férové ceny. 

Je veľmi žiadúce, aby podnikatelia prehodnotili svoje postavenie na trhu s energiou a prestali tolerovať to, čo sa aktuálne deje na našom trhu. S nízkymi cenami na burze a správnym nastavením zmlúv môžu dosiahnuť výrazné úspory. Je dôležité byť flexibilný a reagovať na zmeny na trhu, aby ste mohli čerpať prospech z výhodných cien energií.